Stephen F. & Camilla T. Brauer Hall

Built following a generous commitment from Stephen F. & Camilla T. Brauer, Brauer Hall is located in the engineering complex at the northeast corner of Danforth Campus.

Brauer Hall represents a bold vision for the future of the School of Engineering & Applied Sciences. Featuring state-of-the-art research laboratories in air quality, aquatics, metabolic engineering, aerosol science and engineering, multiscale engineering, combustion and nanoparticle technology, Brauer Hall is an incubator for tomorrow’s technologies, and the new heart of engineering at Washington University in St. Louis.

The 150,875-square-foot building is the home for the School of Engineering’s Department of Energy, Environmental & Chemical Engineering (EECE), while providing space for the International Center for Advanced Renewable Energy & Sustainability (I-CARES) and sharing facilities with the university’s highly successful Department of Biomedical Engineering. Among its many specialized instructional laboratories and teaching facilities is a cutting edge distance education classroom, which connects classrooms across the globe.

In addition to its teaching facilities, Brauer Hall is home to the Consortium for Clean Coal Utilization (CCCU), the Photosynthetic Antenna Research Center (PARC), the Nano Research Facility (NRF) and the McDonnell Academy Global Energy and Environmental Partnership (MAGEEP).


A LEED Gold certified building, Brauer Hall makes use of a roof-mounted wind turbine and solar panels to generate a portion of the building’s energy. A solar water heater provides hot water to the building, and a highly reflective roof minimizes heat gain.

The firm RMJM designed Brauer Hall in accordance with Danforth Campus’ Collegiate Gothic style, making creative use of local and regional materials to maximize environmental friendliness — for instance, recycled blue jeans were shredded and used as insulation. Completed in 2010, Brauer Hall connects seamlessly with Uncas A. Whitaker Hall, home of the Department of Biomedical Engineering, on all three levels of its east facade, fostering a sense of unity and continuity in the engineering complex.